×

Error message

Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1389 of /home/fingermk/public_html/lagagrolider.mk/includes/bootstrap.inc).

ЕВРОПСКА ИДНИНА ЗА МЛАДИТЕ ОД РУРАЛНИТЕ СРЕДИНИ

ПРОЕКТ: ЕВРОПСКА ИДНИНА ЗА МЛАДИТЕ ОД РУРАЛНИТЕ СРЕДИНИ

Проектот започна во октомври 2020 година и се спроведуваше на територијата на 7 земји со 10 проектни партнери.

Проектот EFYRA имаше за цел да одговори на еден од најголемите предизвици со кои се соочува рурална Европа: одливот на млади луѓе од руралните области.

Во текот на имплементацијата на проектот беа организирани 5 тематски настани. Предизвиците ги покренаа самите млади луѓе, но и поединци кои се директно вклучени во животот и работата на младите во руралните средини, како што се бизнисмени, претставници на локални власти, училишни институции, непрофитни организации кои работат со млади луѓе итн.

Некои од главните причини идентификувани на ниво на ЕУ се недостатокот на различни можности за вработување, ограничен пристап до услуги, неразвиена инфраструктура и недостаток на поврзување, кои заедно ги прават руралните области помалку атрактивни како места за живеење и работа. Фокусот на EFYRA беше да ги идентификува основните причини за миграцијата во земјите на проектот: Хрватска, Естонија, Унгарија, Италија, Македонија, Србија и Словенија, преку заедничка дискусија меѓу проектните партнери и да развие предлози за спречување на миграцијата на младите преку активни работилници .

Резултатите од сите проектни активности, тематски состаноци и дискусии, презентации од експерти, претставници на локалните власти итн., се сумирани во документот на студијата EFYRA, која е направена од експерти од Универзитетот во Загреб, Факултетот за наука, Катедрата за Географија - проф. д-р Александар Лукиќ и асистент Иван Шишак, маг.геогр.

Студијата EFYRA ќе се обиде да има влијание врз креирањето политики на ниво на ЕУ.

Соработката на проектот продолжува преку социјалните мрежи FB, YT каналот и веб-страницата, каде ќе бидат објавени сите значајни активности од областа на партнерските земји поврзани со темата за иднината на младите во руралните средини.

Проектот е кофинансиран од Програмата Европа за граѓаните на Европската Унија – Демократски ангажман и граѓанско учество, Мерење проекти за граѓанско општество, Мрежа на градови.

Вкупниот буџет на проектот е 118.440 €

Повеќе прочитајте на линкот од студијата
https://drive.google.com/.../1ZOoXNWyE8nKd0eiLL772UW.../view