×

Error message

Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1389 of /home/fingermk/public_html/lagagrolider.mk/includes/bootstrap.inc).

Транснационален состанок за проектот “Иницијатива за младинско вработување”

На 16ти и 17ти јуни во Охрид се одржа првиот транснационален состанок на партнерите во рамките на проектот “Иницијатива за младинско вработување” (YEI) кој го спроведува Локалната Акциона Група АГРО ЛИДЕР во партнерство со Asociatia Tineri pentru Comunitate Bistrita од Романија и Associazione InCo од Италија, со поддршка од Еразмус+ програмата и Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност.

Високатата стапка на невработеност на младите и нивното иселување претставува проблем за општеството не само кај нас, туку насекаде во светот, а пандемијата со КОВИД-19 дополнително ги продлабочи предизвиците за младите лица, особено младите од ранливите категории да пристапат на пазарот на трудот и да обезбедат економски приход преку вработување.
Партнерските организации го креираа YEI проектот со цел да им помогнат на младите да ги надминат бариерите при вработување преку обезбедување вештини, искуство и можност да го направат првиот успешен чекор во својата кариера.
Проектниот тим кој го сочинуваат претставници од партнерските организации истражува, анализира, споделува добри практики и активно работи на намалување на бројот на невработени млади лица преку обезбедување на услуги за поддржано вработување од страна на младински тренери.
На состанокот беа дефинирани следните активности, а наскоро следува повик за сите заинтересирани лица/младински тренери кои би сакале да ги зголемат своите знаења и вештини преку учење за механизми и примери на добри практики за младинско вработување.