×

Error message

Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1389 of /home/fingermk/public_html/lagagrolider.mk/includes/bootstrap.inc).

Работилница “Услуги за нега на стари лица во домашни услови”

Во рамките на проектот „eHelp СМакедонија: Подобрување на пристапот до социјални услуги преку дигитализација и вмрежување“ денес се одржа работилница на тема “Услуги за нега на стари лица во домашни услови”. Предавач на работилницата беше г-н Каи Леисенринг од Европскиот центар за политики за социјална благосостојба и истражување од Република Австрија.

Важноста од развојот на социјални услуги на локално ниво е важен фактор во процесот на децентрализација и јакнењето на капацитетите на општините во интерес на граѓаните.  Соочени со безброј предизвици во обезбедувањето на социјални услуги за граѓаните, националните и локалните политики се повеќе се насочени кон зајакнување на соработката помеѓу општините, јавните институции и граѓанските организации за да со заедничко учество се креираат квалитетни услуги кои ќе го подобрат квалитетот на живот на граѓаните во локалната заедница.

Неопходно е при вововедувањето на услуги да внесеме добри практики и да обезбедиме поддршка од институции и организации кои забележале значајни успеси во обезбедувањето на социјални услуги. Република Австрија е водечка земја во Европа во обезбедувањето на социјални услуги на локално ниво, а Европскиот Центар за социјални политики за благосостојба и истражувања е препознаен насекаде во Европа по експертизата во креирањето на програми за обезбедување на социјални услуги.

Оваа работилница е можност за општините, јавните институции и граѓанските организации да се информираат за процесот на креирање и обезбедување на социјални услугу за нега на стари лица во домашни услови, и во заедничка соработка со поддршка на австриските организации да дадат придонес во дизајнирањето и обезбедувањето на овие услуги на локално ниво. Во некои оптшини социјалните услуги за нега на стари лица во домашни услови постојат и континуирано се работи на нивно подобрување, а некои општини се во почетна фаза од процесот за обезбедување на овие услуги. Можност за сите општини е поддршката од Светска Банка и ресорното Министерство за труд и социјална политика за развој на социјални услуги на локално ниво.

Австриското Федерално Министерство за социјални работи, здравство, грижа и заштита на потрошувачи преку несебичната заложба на неговото Аташе во нашата држава - г-н Харалд Фугер веќе долги години обезбедува поддршка на граѓанските организации и на останатите релевантни чинители да ги зајакнат своите капацитети преку споделување на добри практики од Република Австрија за развој на социјални услуги на локално ниво. Ова е од огромно значење за сите општините и давателите на услуги за обезбедување на квалитетни услуги за граѓаните согласно европските добри практики.

https://infokompas.com.mk/2022/07/20/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/

Partners